Kajaaninjoen saukko!

Kuvattuna tänään aamupäivällä...

Kerron kaverista vähän lisää, kunhan juttu on ollu lehdessä... (Jos vaikka kilpailevat paikalliset meediot seuraa mun blogia... :o ... )

Ja tää postaushan on eritoten Uusitalon Minnalle, joka saukkokuvia jo kaipaili!   ;-)

- - - - - - - - - - - -

Jatkan juttua saukosta tähän samaan postaukseen...

Niin, Kajaaninjoessahan on tänä talvena nähty kaikkiaan neljä eri saukkoa, mutta tämä yksi - Mese nimeltään - on niistä kaikista kesyin. Nimensä Mese on saanut Kajaanin linnassa aikoinaan viruneen vangin Johannes Messeniuksen mukaan...

Nimen saukolle ovat antaneet paikalliset luontovalokuvaajat, jotka lähestulkoon päivittäin suuntaavat joelle ruokatunneillaan! Mesekin on mitä ilmeisimmin oppinut tämän aikataulun, sillä aina se saapuu omalle muikkulounaalleen juuri ruokatunnin aikaan (kello 11-12).

Viime keskiviikkona minä sain passituksen joelle juttumatkalle, sillä eräälle paikalliselle luontovalokuvaajalle oli tullut neljä kuvaajavierasta Espanjasta ja yksi Norjasta. Ensi alkuun en kyllä ollut hirveän innostunut keikasta, sillä pakkasta oli reilusti yli 20 astetta. Mutta kummasti vain minäkin lämpenin tälle vekkulille vesipedolle. Joella vierähti liki pari tuntia. Sormet olivat välillä ihan tunnottomat ja varpaisiin suorastaan koski, kun veri lähti lopulta kiertämään. Mutta näin jälkeenpäin olen tajunnut, mikä tuuri minulla oli, kun sain nähdä ja kokea varmasti aika harvinaisen luonnon näytelmän ja vieläpä ihan kaupungin keskustassa.

Mese temppuili ja esiintyi kuvaajille yli puoli tuntia. Palkinnoksi sille nakeltiin muikkuja. Välillä Mese sukelsi, välillä kipitti pitkin jäätä, kiipesi kivelle ja ainakin kerran se taisi tulla hakemaan muikun ihan yhden kuvaajan kädestä. Ihmeellinen voima tuolla ruualla...

Mesen ohjelmisto on kaksiosainen. Ensin sen temppuilee pitemmän tovin (noin parikymmentä minuuttia) ja sitten se häippäsee jonnekin (jään alle?) muutamaksi minuutiksi.

Sitten seuraa vielä encore, joka on noin viiden minuutin mittainen.

Aika tyytyväisiä näkemäänsä tuntuivat olevan myös ensimmäistä kertaa Suomessa vierailulla olevat espanjalaiset.

Kajaaninjoelta heidän matkansa jatkui Kuhmoon ja Kuusamoon susia, maakotkia ja talvisia maisemia kuvaamaan.

Lisäsin galleriaan vielä muutamia kuvia Mesen esityksestä keskiviikkona :-)